Linux Tails Nedir? Ne İşe Yarar? Kurulumu

tails

Tails Nedir? Ne İşe Yarar?

Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere Linux'ın Tails dağıtımından bahsedeceğiz... Öncelikle şunu belirteyim; Tails güvenliğe önem verenler için birebir bi' işletim sistemi.. Ayrıca Tails'in yapımcılarının kim oldukları belli değil. Tamamen anonimler tarafından profesyonel derecede yazılmış açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir.

Tails, USB Bellek veya CD ile boot edilerek çalışan tak çalıştır bir işletim sistemidir. RAM üzerinden çalışır ve RAM bir çeşit önbelliktir. Ve bu da demek oluyor ki Tails kullanırken web tarayıcınızın çerezleri v.s kalıcı olarak depolanmaz. Bilgisayara reset attığınızda, tüm veriler RAM'den silinir. Bu sayede kişisel bilgisayarınızda yaptığınız işlemler tamamen kaybolur. Tabii her şey sadece bundan ibaret değil. Bunun bir de online güvenliği var..

Tails'in içerisinde bulunan hazır yazılımlar sayesinde siz ve bağlandığınız sunucu arasında veriler tamamen güçlü bir şekilde şifrelenmektedir. Ayrıca tor ağını kullanan bir sistemdir, bu da sizi tamamen anonim hale getiriyor.

Tails'in içerisinde gelen bir de hazır yazılımlar var, listeleyecek olursak onlar da şöyle;
  • OpenPGP ( attığınız mailleri şifreleme aracıdır.) 
  • OTR şifreleme yapısını kullanarak chat yazışmalarınızı şifreleyen bir araç...
  • KeepassX, şifre yönetimi aracı. 
  • Ve güvenlik amaçlı web üzerinden yaptığınız işlemleri şifreleme eklentileri...


Tails'in getirdikleri;
  • Bilgisayar da hiç bir şekilde iz bırakmaz. 
  • Sansürü kaldırır, Anonim bir şekilde interneti tamamen özgürce kullanırsınız. 
  • Tüm yazışmalarınızı, dosyalarınızı en iyi şekilde şifrelemektedir.

Kısacası siz özellikle iz bırakmaya çalışmadıkça, Tails sistemi sizi tamamen anonim kılmaktadır.. Daha önceden NSA'dan haber sızdıran bir çalışanın, gazitecilere yolladığı mailleri Tails işletim sistemi ile yollandığı söyleniyor. Fakat mailler de tam olarak ne yazıldığı bilinmiyor.

Şimdi gel gelelim bunun kurulumuna...



Tails Nasıl Kurulur?

Tails'i hem CD'den hemde USB bellekten kullanabiliriz. Fakat ben USB belleği tercih ederim çünkü okuma yazma hızı daha iyi oluyor ayrıca daha pratik. Bu yüzden USB bellek ile kurulumunu anlatacağım.

1 - Öncelikle indireceğimiz Tails işletim sistemini USB belleğimize kaydetmek için "Buradan" Rufus yazılımını indirelim. (600KB)

2 - Rufus indikten hemen sonra "Buradan" Tails'i indirelim. (930 MB)


rufus ve tails



3 - Dosyalarımız hazır olduğuna göre kuruluma geçelim. Rufus yazılımını çalıştıralım. Daha sonra Kırmızı renkle gösterilen yer'e tıklayarak indirdiğimiz Tails kurulum paketini seçelim.

  • Dosya Sistemi : Ben FAT32 yapmışım ama siz NTFS yapın. Aralarında çok da bir fark yok ama NTFS daha gelişmiş, daha iyi.
  • Diğer tüm şıkları aynı yapıp geçin.
  • En son Başlat'a tıklayın ama unutmayın, USB belleğinizde ki tüm veriler silinecektir. 

rufus

rufus
Başlat dedikten sonra böyle bir uyarı verecektir. USB belleğinizde ki verilerin silineceğine dair. USB belleğinizin içinde önemli bir dosyanız yoksa onay verin geçin.



4 - Kurulum bittikten sonra flash belleğiniz aşağıda gösterildiği gibi isimlendirelecektir. İçinde ki dosyalar ile oynamayınız aksi takdir de işletim sistemi düzgün çalışmayacaktır.


rufus


5 - Daha sonra USB belleğinizi bilgisayara takıp, bilgisayara reset atın ve USB belleğinizi boot ederek Tails'i başlatın. ortalama bi' 5 dakika içinde masaüstü gelecektir.


boot menü

Bir başka makalemizde görüşmek üzere kendinize iyi bakın. Bir sorun olursa buradayız. Yardım istemekten çekinmeyin.
Linux Tails Nedir? Ne İşe Yarar? Kurulumu Linux Tails Nedir? Ne İşe Yarar? Kurulumu Reviewed by Unknown on 2/05/2015 Rating: 5

22 yorum:

  1. Dostum her seferinde tailsi kurmamız gerekmiyor heralde ? Kurulum bitti pcyi kapattım tekrar açtığımda kurulum istedi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır her seferinde yeniden kurulum istemez. Flash belleğe bir kereye mahsus kuruyorsunuz okadar. Bir yerler de hata yapıyor olmalısınız muhtemelen

      Sil
    2. direk pc ye yükleyemiyormuuz ? hem windows hem linux tails kullana bilirmiyiz

      Sil
  2. her şeyi olduğu anlatıldığı gibi yaptım, flashtan açıldı basit bir kurulum yaptı (şu hareket eden çubuklar) sonrasında siyah ekran "please wait" 1,5 saat ve sonuç yok. bir kaç kez daha denedim olmadı :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yerlerde hata yapıyor olmalısınız konudaki anlatımı yaptığınız sürece çalışacaktır.

      Sil
    2. Kurarken MBR bölüm düzeni olmasına dikkat et ve format olarak fat32 ile dene. Bende öyle çalıştı

      Sil
    3. Rufusu Yönetici olarak başlat bide öyle dene

      Sil
  3. Bu kurulumu yaptıktan sonra flash belleğin geri kalan hafızasını istediğimiz şekilde doldurabilir miyiz? veya daha sonra biçimlendirdikten sonra eski hafızaya döner mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herhangi bir sorun olmaz kullanabilirsiniz.

      Sil
  4. Ayrıca bunu kurduktan sonra windows sistemimizdeki dosyalarda kayıp yaşar mıyız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kayıp yaşamazsınız.Windowsu etkilemez.

      Sil
  5. Açıldığında internet bağlantısı bulunmuyor ve sağ üstteki network simgesine tıkladığımda sadece LAN ve VPN seçenekleri var acaba root komutundan wifi ile ilgili bir şeymi yüklememiz gerek? rfkill list yazdığımda hepsi no olarak görünüyor. Yabancı siteleri dolaştım bir çözüm bulamadım. Umarım yardımınız dokunur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. böyle bir işletim sistemini yüklüyorsan deepwebde dolaşacağın belli oluyor ve sen gidip wifi ile bağlanıyorsun ? gerçektenmi ? wifi hiç güvenli değil o iş için :)

      Sil
  6. kurulum başlangıcında begin:running /scripts init-premount... bekliyor ???

    YanıtlaSil
  7. Başka Linux tails indirme linki var mı?

    YanıtlaSil
  8. Linux tails rehberi olan türkçe bir video biliyor musunuz veya gelecek mi linux tails rehber videosu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurulum üzerinde takıldığınız nokta varsa yardımcı olalım.

      Sil
  9. Kurulum oldukça zor diye biliyordum fakat sayenizde ne demek istediğini tam olarak anladım.

    YanıtlaSil
  10. boot etmek ne demek ve bilgisayara bir şey olmaz dimi :) CEVAP VERİRSENİZ SEVİNİRİM :)

    YanıtlaSil
  11. "Daha sonra USB belleğinizi bilgisayara takıp, bilgisayara reset atın ve USB belleğinizi boot ederek Tails'i başlatın..".. demişssin ama reset&boot nasıl olacak, bilmiyenler için
    anlatırmısın?.

    YanıtlaSil