Derin Ağ ve Karanlık Ağ


Derin Ağ, Derin İnternet veya Derin Web olarak adlandırılan İngilizce adıyla karşımıza Deep Web olarak çıkan, İnternet'in gün yüzüne çıkmasıyla birlikte arama motorları tarafından indexlenmeyen verilerin bulunmuş olduğu linklerden oluşan bir sistemdir. Arama linkleri verilmeyen ya da arama motorları tarafından bulunmayan tüm sitelerin hepsine, Derin Ağ'a dahil olan siteler olarak karşımızda yerini almaktadır.

İnternet sitelerinin çeşitli faktörler üzerinden görüntülenme isteği olmayabilir. Bunlar; Kütüphane arşivleri, Kamu bilgileri, Özel Şirket bilgileri gibi pek çok kişinin herkes tarafınca görüntülenmek istemediği ve bunlara benzer olarak flash siteler, ajaxlı siteler, şifreler ve girilmiş olan siteler, şifreyle girilmeye çalışan siteler arama motorlarında görüntülenmek istemez. Yine bu tarz sisteme dahil olan siteler arasında ftp siteler, jQuery ile çalışan siteler, ajax tabanlı siteler arama motorları tarafından okunma işlemleri zor olduklarından dolayı da Derin Ağa dahil olan site çeşitleri arasında yerini almaktadır. Güvenlik açıkları olmaması adına forum ve siteler üzerinde yer alan sistem ve yönetici klasörleri de otomatik arama sonuçları üzerinde yer almazlar. Derin Ağ'a farklı arama motorları üzerinden bağlanmak mümkündür. Bunu sizlere daha önce anlatımını gerçekleştirmiş olduğumuz Tor Browser adlı konumuzu inceleyerek detaylı bir şekilde bilgi alabilmeniz mümkündür. 


Kaliforniya Üniversitesi'nin yapmış olduğu bir araştırma sonucunda 2001 yılında 7.5 perabayt büyüklüğüne sahip olan verinin derin ağ üzerinde olduğu tahmin edilmişti. Başka bir araştırma sonucunda ise 2004 yılında da bu 300 bin web sitesinin faaliyet gösterdiği ve Shestakov'e göre 2006 yılında da bu sayının 14 binlik kısmı ise Derin Ağın Rusça olan kısmında yer aldığını ifade edilmişti. 

Derin Ağ olarak ifade edilen bu sistemin kapalı uçlu dns yönlendirmeleri aracılığı ile girişin mümkün olduğu ve bu özellik aracılığı ile özel olarak tasarlanan tarayıcı ve işletim sistemleri ile girişe müsadesi mümkün kılınmıştır. Tarayıcı uygulamalarının başında ilk olarak yukarıda sizlere bahsetmiş olduğumuz Tor Browser yer almaktadır.

KARANLIK AĞ

Derin Ağ içerisinde yasa dışı paylaşımlarda bulunan İnternet sitelerin tamamı Karanlık Ağ yani bir başka deyişle de Dark Web olarak ifade edilmektedir. Yaygınlaşmış olan Karanlık Ağ'ın tanımı ise Derin Ağ yerine de kullanıldığını görebilmeniz mümkündür. Karanlık Ağ'ın içeriğine baktığımız zaman oldukça fazla illegal verilerin bulunduğu, yasa dışı işlemler, gizli devlet sırları, oldukça önemli olarak sıfatlandırılmış olan insanların bulguları, müstehcen +18 içerikleri, uyuşturucu ve silah satım işlemleri, kumar ve daha pek çok sayamadığımız yasal olmayan içerikler yer almaktadır.

    Derin Ağ ve Karanlık Ağ Derin Ağ ve Karanlık Ağ Reviewed by Unknown on 2/19/2017 Rating: 5

    Hiç yorum yok: