Deep Web ile Dark Web Arasındaki Fark Neler?



Deep web ve Darknet, Dark Web gibi kavramların günlük hayatımızın artık adeta bir parçası olmuş durumdalar. Peki bu Deep Web ve Darknet ne anlama geldikleri ve aralarında ki farkların neler olduğunu merak edenlerin olduğunu bildiğim için böyle bir makale yazma gereksinimi hissettim.

Çoğumuz gündelik hayatımızda interneti kullanım sırasında belki 10 adet belki 20 adet siteye sürekli olarak giriş yaptığımızı bilmekteyiz. Fakat bilmeniz gereken bir durum vardır ki internet devasa bir mecradan oluşmaktadır. Bildiğimiz sitelerin hemen hepsi Google tarafından görülebilen ve indexlenebilen güvenli sitelerden oluşmaktadır. Fakat bilmediğiniz bir durum var ki Google tarafından indexlenemeyen yaklaşık 1 milyardan fazla sitenin olduğunu bilmenizi istedik. Bunlar internetin karanlık yüzü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu derin ağ dediğimiz sistemin adına bizler deep web, kimi zaman da darknet adı verdiğimiz özel sunucularda barınan sitelerden oluşmaktadır.

Peki bu iki kısmın arasında bir farklılık var mı? Varsa ne gibi farklılıklar vardır, siz değerli kullanıcılarımıza bunları açıklamaya çalışacağız.


DEEP WEB NEDİR?
Arama motorları tarafında web sitelerini ziyaret eden ve içeriğinde bulunan bilgileri program parçacıkları yer almaktadır. Bun program içeriğinde crawler adı vermiş olduğumuz bir sistem özelliği yer almaktadır. Bazı siteler ise arama motorları üzerinde gözükmemek adına bu crawler adını verdiğimiz sistemi, bulmalarına izin vermemektedir. Bu siteler ise deep web dünyasını oluşturmaktadır. Bu sayede içeriğinde pek çok illegal işlemlerin yapılmasına müsade eden ve illegal işlerin dönmesine ev sahipliği yapan sisteme deep web adını vermekteyiz.

DARKNET NEDİR?

Darknet aslında isminden de anlayabileceğiniz gibi bir network ağıdır. Farklı olmasının sebebi şifreli bir ağa sahip olmasıdır. Özel yazılımlar ve araçlar sayesinde girilebilmesi mümkündür. Örnek verecek olursak, arkadaşınız ile bilgisayar aracılığı ile bağlantı kurar ve dosya transfer erişimi istiyorsa, verilerinizin kimse görmemesi adına şifreleme işlemi kullanıyorsanız buna darknet sistemi diyebiliriz. Tor tarayıcılar ise en büyük darknet sistemidir. Onion sunucuları yani diğer bir adıyla siteleri bu ağın vazgeçilmez parçalarından birisidir. Şifreli bir ortam olması sebebiyle yaşa dışı işlemlerin dönüyor olma ihtimalini de yüksek kılmaktadır.

DARK WEB NEDİR?

Dark web, üst kısımda bahsetmiş olduğumuz gibi Deep web gibi derinlerde yer almaktadır. Arama motorlarına yakalanmayan bir bağlantı türüdür. Bu ağlara Freenet, Tor ve benzeri şifrelenmiş internet tarayıcıları ile giriş yapılabilmesinin yanı sıra içeriğinde pek çok istihbarat servisi ve çeşitli devletlerin gizli teşkilatlarının da yer almış olduğu bir mecradır.

Deep Web ile Dark Web Arasındaki Fark Neler? Deep Web ile Dark Web Arasındaki Fark Neler? Reviewed by Can GÜLDÜR on 6/03/2017 Rating: 5

1 yorum:

  1. Merhabalar, yazı çok net ve anlaşılır şekilde yazılmış. Günümüzde internet siteleri gerçekten internet çöplüğüne dönmüşken bu kadar sade ve net bir şekilde açıklanmış yazı okumak zevkliydi.

    Teşekkürler, bu güzel bilgiler için.

    Blogojik.com

    YanıtlaSil