DNS Seviyesi Nedir?

Dns Seviyesi Nedir?

DNS yani Türkçe karşılığı ile Alan Adı Sistemi İnternet'e bağlı her nesne veya servisin birbiriyle organize ya da uyumlu bir çalışma düzeninde hizmet vermesi denilebilir. İnternet'e bağlı tüm cihazların kendine ait bir İP adresi yer almaktadır ve bu ip adreslerinin kullanıcının daha kolay erişebileceği şekilde dönüştürülmüş isimleri bulunmaktadır. Örnek site.com adresi için daimi erişilebilir adresi 212.121.12.12 şeklinde bir İP adresidir ve bu numarik sistem daima sabittir alan adı istenildiği durumda değiştirebilir.

İşletme ya da ülkeler için DNS oldukça önemlidir çünkü her ülke İnternet'e bağlı her cihazının güvenliğini sağlamak ve verilerini dışarıya açmamak için kendi alan adı uzantılarını kullanmaktadırlar. Özellikle devlet kurumları başta olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlarda özel uzantılar kullanılmaktadır.

Kurumlar kadar kişiler içinde internette güvenli bir şekilde dolaşmak ya da gizlenmek için DNS kullanımı önceliklidir. DNS seviyesi güvenliği üst seviyeye taşımak istediğimizde burada devreye giriyor. Protokol seviyesinin IPv4 ve IPv6 şeklinde olması bağlantının 32 bit ya da 128 bit şeklinde gelişmiş sayısal verilerin ortaya çıkmasını sağlıyor. İşte gelişmiş DNS seviyesi denilen kavram ilk defa burada karşımıza çıkıyor.

DNS servisleri sayesinde ağda yer alan bir konum değişmez ancak ağa erişen cihazların konumu ve tüm özel bilgiler DNS sayesinde değiştirilebilir.

Engellenen sitelere gelişmiş DNS adresleri ile gayet kolay bir şekilde erişim sağlayabiliyorsunuz. İnternet çok katmanlıdır ve mevcut siteler ve hizmetler bu katman içerisinde yer almaktadır. Belirttiğimiz gibi basit bir DNS değişikliği ile mevcut katmanda yer alan sitelere doğrudan erişim sağlanabilir. Peki bu katmanlar nelerdir. İlk olarak üç katmandan bahsedelim, ilk katman bir web sitesine doğrudan ulaşabildiğimiz sıradan bir seviyedir. İkinci katman ise güvenlik zafiyetlerinin ortaya çıktığı ikinci seviyedir. Burada ise devreye arama motorları ve milyonlarca web sitesi giriyor. Bu katmanın güvenliği devlet tarafından sunulmaktadır ve adult gibi yetişkinlere özel içeriklere erişim engellenmektedir. Yine DNS kullanımı sayesinde seviye üç içerisine yer alan adult içeriklere basit bir şekilde erişebilirsiniz.

DNS bizi neden daha güvenli hale getiriyor kısaca onuda ekleyelim. DNS kullanımı olmadığı durumlarda mevcut cihazımız ile doğrundan farklı bir cihaz ile bilgi ve veri alışverişi yapmaya başlıyoruz dolayısıyla mevcut tüm bilgilerimiz karşı tarafa olduğu gibi sunulunuyor. Ancak DNS bir istemci olduğundan cihazımız ile veri almaya çalıştığımız cihaz arasında bir köprü vazifesi görüyor ve arada herhangi bir bilgi sızıntısı olmadan veri alışverişini sağlıyor. Bu şekilde veriye dolaylı olarak erişmiş oluyoruz.

İlk üç seviye sizi doğrudan tehdit etmez ancak seviye ikiden başlayacak şekilde çeşitli güvenlik zafiyetlerinin oluşmaya başladığını tekrardan yineleyelim. Örneğin bir program indirme sitesinde sizin onay verdiğiniz bağlantıya tıklayarak bilgisayarınıza kaydedilen dosyayı açmanız durumunda bilgisayarda kayıtlı kredi kartı bilgileri doğrunda başkasına ulaşabilir bu durum tamamen sizin kendi güvenlik önlemlerinizi ve internette dikkatli olup olmamanızla alakalı bir durumdur.

Adult gibi 3. seviye de yer alan internet katmanlarında aslında ulaşılabilir daha tehlikeli içeriklerde bulunmaktadır. Örneğin yetişkin adult videoların yanı sıra çoçuk içerikli adult videolarda bu katman içerisinde bulabileceğiniz içerikler arasında yer almaktadır yani aslında sizin sıradan bir internet katmanı olarak gördüğünüz 3. seviye internet katmanı tehlikenin başlangıç noktasıdır.

Mevcut teknoloji ile internetin sadece 4 katmanına ulaşılabilmiştir. Yani keşfedilmeyi bekleyen 4 seviye daha yer almaktadır.


DNS Seviyesi Nedir? DNS Seviyesi Nedir? Reviewed by Can GÜLDÜR on 2/12/2017 Rating: 5

Hiç yorum yok: