İnternetin Karanlık Yüzüyle Bilinmeyen Yönleri Deep Web



Konumuzun ana temeli İnternet. Günümüzde herkesin hayatında oldukça önemli bir yer haline gelen ve genel anlamına bakacak olduğumuz zaman karmaşık bir ağ bütününe verilen genel adı ile karşımıza Deep Web geldiğini biliyoruz.

Peki Deep Web'i kullanan kişiler, İnternet'in karanlık yüzü hakkında neler biliyor? Temel kanıtı, İnternet içerisinde normal bir insan hafızasına sığmayacak kadar pek çok bilginin var olduğu bilinmesi ve bu alana erişimin son derece zor olduğunu biliyoruz.

Biz kullanıcılar, alabildiğimiz kadar bilgiyi hafızalarımıza yerleştirirken, nasıl beynimizin bile alamayacağı pek çok sırrın yattığı Dark Net ( Deep Web ) neden bu kadar önemli gelin birlikte inceleyelim. 

Web'in derini bilgisayar kullanıcıların oldukça merak etmiş olduğu bir yer olması, kişilerin bazılarına göre şehir efsanesi olarak adlandırılırken, diğer bir kısmı da kötülüklerin olduğu yer olarak ifade edildiği görülmüştür.

Teknolojiye merak eden kişiler, teknoloji hakkında makaleler okuyan kişilerin bu dünyaya yön veren kişiler hakkında pek çok bilgiyi merak ettiğini düşünmek zor olmasa gerek. Ta bi ki bu makaleleri takip eden kişilerin merak etmiş olduğu belli başlı kişilerin başında da Ross Ulbricht, Julian Assange, Edward Snowdne gibi pek çok ismin anıldığını ve bunlarla ilgili pek çok makaleye rastlamış olduğunu açık bir şekilde ifade edebiliriz.

Peki bu kişilerin özellikleri ve ortak noktalarına bakacak olduğumuzda bir takım tanıları maddeler halinde özetleyecek olursak;

  • Deep Web bir diğer adıyla sitemizden de anlayacağınız üzere Derin WEB, bir ergen kandırmacası diyebilir miyiz? Henüz yaş olarak kemale ermemiş bireylerin bu tip ortamlara girebilmek adına Tor programları aracılığı ile bağlanabilmek için can atmış oldukları ve çalışmayan link bağlantıları ve doğru linkleri bulamaması gerekçesiyle, sosyal medya profilleri üzerinden " kahrolsun PKK! " gibi bir takım paylaşımlar yapmaya devam eden kişi / kişiler topluluğunun bir kısmıdır diyebiliriz.
  • Üst makalemizde bahsetmiş olduğumuz isimlerin başında yer alan Ross Ulbricht, pek çok online oyun sever tarafından tanınan bir kişidir. Günümüzde de hala popülerlik seviyesini koruyan Silkroad'un yaratıcı olarak bilinen ve şu an da ömür boyu hapse mahkum edilmiş olan birisidir.
  • Dünyaca ünlenmiş olan sitelerin başında yer alan WikiLeaks sitesinin sahibi olarak bilinen Julian Assange,paylaşımlarıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran ve pek çok kişinin yapmış olduğu paylaşımlarıyla öne çıkan isimlerin başında yer almayı başarmıştır.
  • Bahsini etmiş olduğumuz diğer bir isim olan Edward Snowden hakkında daha önce detaylı bir açıklama yapmıştık. Sitemiz üzerinden Edward Snowden ile ilgili bilgi aramak isteyen kullanıcılarımız sitemizin arama motoruna Edward Snowden yazmaları ile ilgili makalelere ulaşabilirler. Bilmeyen kişiler için Edward Snowden'in özelliklerinden bahsedecek olursak, NSA, CIA gibi istihbarat birimlerinden belge sızdırmakla suçlanan ve ülkeden sınır dışı edilen birisidir.
Biz kullanıcılar olarak görmüş olduğumuz web'in bu karanlık kısmı bu kadar bir bölümden oluşuyorsa, tam olarak bu Deep Web'in büyüklük seviyesi ne olabilir?

İşte bu makalemizde sizlere tam olarak bunu ifade etmeye çalışacağız. Kendi başımıza yapmış olduğumuz deneyimler ve pek çok örnek yazılarımızda bizleri oldukça uzun bir yazının beklediğini ifade etmek istiyorum.

Bu Deep Web Nedir?



Kişisel sunuculardan oluşan ve herkesin erişimine açık olmayan ve özel ağlar aracılığı ile barınmakta olan sitelerin bulunması, şu an kullanımını gerçekleştirmiş olduğumuz İnternet'in farklı bir alanı olarak karşımızda yer almaktadır. Kelime anlamını merak eden kullanıcılarımız Google alt tabanında görsel aracılığı ile arama yaparak Deep Web kelime anlamını merak edenlerin karşınıza bir buzul dağının çıktığını fark edeceklerdir. Burada ki anlatım bizlere buzul kütlesinin suyun üstünde kalan bizim İnternet üzerinde erişim sağlayabildiğimiz siteler olarak ifade edilirken, suyun altında kalan kısmın ise erişimin kısıtlı ve sınırlı olduğu alan olarak ifade edilirken, konu başlığımızdan da anlayabileceğiniz gibi İnternet'in karanlık yüzü olarak bilinmektedir. 



Karşınıza çıkan bu fotoğrafı tam olarak incelemeye kalktığınız zaman buradaki fotoğrafın şemalandırılmış olan resimler ile karşılaşacaksınız. Bu şema üzerinde yapılan ölçümlemeyle birlikte yaklaşık 960K seviyesinde ( 960.000 ) dark net kullanıcı olduğu için yapılmıştır.

Normal İnternet'i kullanan kişi sayısı 2 ile 3 milyar insan kullanımını gerçekleştirilirken, deep web tarafınca bu rakamın 1 milyon civarında olduğu belirtiliyor. Üst kısımda yer alan resmin, suyun üstünde kalan kısım erişim izni olan siteler yani ziyaret edilen siteler ifade edilirken, suyun altında kalan kısım ise derin web kullanan kişileri simgelemektedir. Peki bu kadar insan suyun üzerinde kalan kısımda geziyorken oralarda neler bulmakta, merak ediyorsunuz değil mi? Şahsen ben bile şu an bu yazıyı yazarken heyecanlandığımı ifade etmek istiyorum.

Bizim için her aradığımız şeyi İnternet ortamında bulmamızı sağlayan arama motorları ( Google, Yahoo, Bing, Yandex ) tarafınca bu sitelerin neden index altına alınmadığını merak ediyoruz. Neden nam salmış olan bu Google, Chrome, Firefox ve Opera gibi tarayıcıların bu siteleri açmasında sıkıntı yaşaması gerçekten hayret verici bir durum olarak düşünce kapasitemizin daha da artmasına neden oluyor. Hal böyle olunca bu tarz konulara merak salmış olan kişilerin Deep Web'e olan ilgisinin artmasına sebep olduğunu biliyor musunuz?

Arama Motorlarının Sınırlarının Tükendiği Alan

Dark Net üzerinde gezinme yapabilmek için özel tarayıcılar ve işletim sistemlerine gerek duyulduğu için günümüzde ki arama motorları bu yüzden sınırlarını tüketmektedir. Deep web ile bilinmekte olan web arayüzünü üzerinde arama yapmaya başladığınız zaman karşınıza ilk olarak Tor Browser gelecektir. Geçmiş konularımızdan Tor Browser hakkında detaylı açıklamalara ulaşabilirsiniz. Bu yüzden bu yazımızda kısaca Tor Browser'den bahsedeceğim. Kısacası Tor ağına bağlantısı sayesinde iki veya daha fazla işlemci arasında veri paylaşımını mümkün kılan ağ iletişimin içine girme hakkına sahip olacaksınız. Genellikle hack unsuru içeren öğeler tarafınca takip edilme olasılığını bir nebze dahi olsa ortadan kaldırabilmenizi mümkün kılmaktadır. Deep Web'e Google olsun, Yahoo olsun, Bing olsun veya benzeri arama motorları üzerinden giriş yapmanız mümkün değildir. Deep Web dünyasında yer alan siteler, arama motorları tarafınca indexlenmediği için arama sonuçlarında bulunmak ve buzul dağı örneğinde ki gibi suyun altında kalan kısımda yer alır. İndex almamasının sebebi ne diye sorarsanız, kullanıcı güvenliği olmaması ve suç kapsamına giren içeriklerin bulunması yüzünden diyebiliriz.
















İnternetin Karanlık Yüzüyle Bilinmeyen Yönleri Deep Web İnternetin Karanlık Yüzüyle Bilinmeyen Yönleri Deep Web Reviewed by Can GÜLDÜR on 2/04/2017 Rating: 5

Hiç yorum yok: